piatok 30. novembra 2012

Créme brulée

Créme brulée
- 250 ml smotana šľahačková
- 3 žĺtká
- 50 g cukru kryštálový
- 4 kávové lyžičky hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor

Postup: Smotanu spolu s vanilkovým cukrom povarte na miernom ohni a takmer pri bode varu odstavte. Vaječné žĺtky vymiešajte zvlášť v nádobe s kryštálovým cukrom. K vymiešaným žĺtkom postupne prilievajte teplú smotanu a s metličkou zašľahájte do jednotného krému. Krém prepasírujte cez sitko. Prípadnú penu, ktorá vznikla na povrchu odstráňte.

Krémom naplňte ohňuvzdorné keramické misky a varte vo vodnom kúpeli vo vopred predhriatej trúbe na 180°C po dobu približne 45 minút, až kým sa krém po okrajoch celkom nespevní, pričom v strede misky a vo vnútri zostáva krém roztrasený – mierne pripomínajúci želé. Vodný kúpeľ pre varenie Créme brulée zabezpečte tak, že do vyššieho plechu dájte na spodok kuchynskú utierku, na ňu poukladáme misky naplnené krémom a do plechu nalejejte vriacu vodu – približne do výšky dvoch tretín misiek (tak aby sa nám voda nedostala dnu do misiek). Takto pripravený plech s miskami vložte do trúby.

Keď je krém hotový, misky vytiahnite z vodného kúpeľa a nechajte dobre vychladnúť (najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke). Tesne pred podávaním posýpte povrch krému hnedým cukrom a pomocou flambovacej pištole (ak nemáme, je možné použiť gril v trúbe) skaramelizujte. Na povrchu krému sa tak vytvorí pevná krusta – škrupinka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára